Άρθρα - Forum

Ο εκλογικός χάρτης των κομμάτων και των ψηφοφόρων

resized

Ο πίνακας που φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία
(για μεγαλύτερη εικόνα http://www.veriorama.com/photorama_item.php?id=725)
αποτελεί μια προσπάθεια να αποδοθούν οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων όπως αυτές εκφράζονται ιδεολογικά μέσα από τα διάφορα πολιτικά σχήματα των φετινών εκλογών.

Ο πίνακας αυτός αποτελείται από τα κόμματα, κάποιες βασικές θέσεις, και τα χρώματα που αποδίδουν τη βαρύτητα της θέσης.
Υπάρχουν 3 χρώματα το πράσινο, το κόκκινο και το γκρίζο. Το πράσινο σημαίνει αποδοχή της θέσης, το κόκκινο εκφράζει απόρριψη και το γκρίζο μια ασαφή η μετριοπαθή στάση.

Οι θέσεις επιλέχθηκαν με βάση κύρια ζητήματα της εποχής μας αλλά και παραδοσιακές αξίες όπως δεξιός και αριστερός. Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες για το τι σημαίνει δεξιός και αριστερός οι θέσεις αυτές εκφράζονται σύμφωνα με την κυρίαρχη παραδοσιακή αντίληψη του μέσου πολίτη. Για παράδειγμα ο μέσος ψηφοφόρος δε θα μπορούσε να ορίσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες σαν αριστερό σχήμα αλλά ακόμη και την Δημοκρατική Αριστερά σαν δεξιό.
Από την άλλη υπάρχουν οι κρίσιμες θέσεις των κομμάτων για την εξέλιξη της κρίσης όπως είναι το χρέος, το νόμισμα, το μνημόνιο κτλ.

Για παράδειγμα αν κάποιος είναι υπέρ του μνημονίου αμέσως αμέσως πρέπει να απορρίψει τα κόμματα με κόκκινο χρώμα στην ίδια γραμμή. Αντίθετα αν είναι κατά του μνημονίου πρέπει να απορρίψει τα πράσινα. Στο παράδειγμα αυτό οι επιλογές περιορίζονται αρκετά αν για παράδειγμα κάποιος είναι κατά του μνημονίου και κατά του ευρώ οπότε θα πρέπει να αναζητήσει τα δύο κόκκινα στις πρώτες δύο γραμμές.
Άλλο παράδειγμα. Κάποιος ο οποίος είναι λίγο αρνητικός με τη δεξιά και τον πατριωτισμό , δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το μνημόνιο και θέλει να μείνουμε στο ευρώ, μπορεί να επιλέξει Δημοκρατική αριστερά. Αν κάποιος θέλει ένα δεξιό, πατριωτικό κόμμα κατά του μνημονίου υπάρχουν οι ανεξάρτητοι Έλληνες. Κατά του ευρώ και του μνημονίου είναι το ΕΠΑΜ το οποίο είναι ταυτόχρονα πατριωτικό. Εκφράζει όμως και κάποιες αριστερές ιδέες οπότε κάποιος εχθρικός με την αριστερά λογικά δε θα το ψηφίσει και για αυτό υπάρχει κόκκινο στο αντίστοιχο κουτάκι.
Οι συνδυασμοί είναι πολλοί και πολύπλοκοι.

Καλή τύχη ψηφοφόρε.

ΥΓ. Μπορεί και να υπάρχουν λάθη στα χρώματα από τα κουτάκια. Αυτό είναι και υποκειμενικό θέμα άρα και θέμα συζήτησης. Επίσης δεν έχουν συμπεριληφθεί όλα τα κόμματα και ίσως και κάποιες άλλες βασικές θέσεις.
4 χρόνια πριν